Daily Update

Daily Update on 26 April 2021
1. Which is the only bird to fly backwards?

Ans: Humming Bird

2. Who gave the slogan Do or Die?

Ans: Mahatma Gandhi

3. According to the year 2018, Saudi Arabia is the first in the oil exporting countries, then which country is on the second ?

Ans: Russia

4. What was the main reason for Lord Curzon's partition of Bengal?

Ans: Administrative Inconvenience

5. Hornbill Festival is a famous festival of which state?

Ans: Nagaland

6. What is the study of birds called?

Ans: Ornithology

7. Who was the first to give the term Geography?

Ans: Eratosthenes

8. What is the correct sequence of food digestion steps?

Ans: Ingestion -> Digestion -> Absorption -> Disorganization -> Excretion

9. What is the main objective of Beti Bachao Beti Padhao 

scheme?

Ans: Promoting Gender Equality

10. Alberuni India came with whom?

Ans: Mahmud Ghaznabi

11. When did you start working in the Indian Parliament?

Ans: April 1952

12. Which computer is not hardware?

Ans: Software (by option)

13. When was the United Nations Conference on  Environment and Development held in Rio-de-Janeiro, Brazil?

Ans: 1992

14. The President nominates 2 members of which community in the Lok Sabha?

Ans: Anglo-Indian Community

15. Which of the following Indian city does the Golden Triangle join?

Ans: Lucknow (by option)

16. Which is a computer programming language ?

A. Tally B. RAM C. LCD D. Python

Ans: Python

17. People's plan was launched by -

Ans: MN Roy

18. Which railway runs parallel to Arabian Sea?

Ans: Konkan Railway

19. What is the full form of DISHA in Pradhan Mantri Gramin DISHA Yojana?

Ans: Prime Minister Rural Digital Literacy Campaign

20. Who presided over the Congress session in the year 1916 in unification of Garam Dal and Mulad Dal?

Ans:  Ambika Charan Mazumdar

21. When did Champaran Satyagraha take place?

Ans: 1917

22 Which United Nations organization regulates 

environmental activities?

Ans: UNEP

23. KUNA is the currency of which country?

Ans: Croatia

24. Facility for Account Insurance Pension Credit was made available under the ____ scheme launched by the Prime Minister in the year 2014.

Ans: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

25. Who gets the right to call and postpone the meeting of Rajya Sabha and Lok Sabha

Ans: President

26. Who built the Red Fort of Agra?

Ans: 1565-1573 by Akbar

27. Why did Yichung Bhutia refuse to participate in the Olympic relay in the year 2008?

Ans: In harmony of Tibetans

28. Which Indian state has the highest railway line?

Ans: Uttar Pradesh

29. Which ghat connects Mumbai to Pune?

Ans: Borghat

30. Where did the second nuclear test take place?

Ans: Pokhran, Jaisalmer (Rajasthan)

31. Which of the following is not an international institution?

Ans: DRDO (by option)

32. The GSAT-7A communication satellite for the Indian Air Force has been developed by -

Ans: ISRO

33. What is myopia?

Ans: Myopia is a Near-sightedness Disease

34. When did the first train run in India?

Ans: 16th April 1853

35. Which Indian city is known as 'Pink City'?

Ans: Jaipur

36. Where is the diesel locomotive manufacturing unit of India located 'Diesel Locomotive Works'?

Ans: Varanasi

37. Who composed 'Shahnama'?

Ans: Firdausi

38. Which Indian leader is known as 'Iron Man of India'?

Ans: Sardar Vallabhbhai Patel

39. Was the President of the Constituent Assembly constituted to make the Constitution of India?

Ans: Dr. Rajendra Prasad

40. Which is the highest civilian award of India?

Ans: Bharat Ratna

41. When was Goa liberated from the Portuguese?

Ans: 1964

42. Which line is parallel to the equator? (General knowledge 2020)

Ans: Latitude

43. What is the nickname of Indian spin bowler Anil Kumble?

Ans: Jumbo

44. How many great districts existed in India in the sixth century BC?

Ans: 16 Mahajanapada

45. According to which Buddhist religion, there were 16 Mahajan posts in India?

Ans: Anguttarnikaya

46. Write the capitals of Kashi and Matsya Mahajanapadas?

Ans: Varanasi and Viratnagar

47. Name the major Mahajan posts in Rajasthan?

Ans: Jangal, Matsya, Shursen Camp

48. State the capitals of Jangal and Shursen Mahajanapadas?

Ans: Ahichtrapur and Mathura

49. Which was the largest institution of the Republics during the Mahajanapada period?

Ans: Institute

50. When did Chandragupta Maurya defeat the Nanda king and sit on the throne of Magadha?

Ans: Ghan Nanda



–––––––––––––––