Daily Update

Daily Update on 29 April 2021

1. When was the Indian Atomic Energy Agency established?

Ans: 1957

2. Who is called the father of "Indian Cinema"?

Ans: Dadasaheb

3. Sanchi Stupa is located near which of the following places?

Ans: North Bhopal

4. Where is "Motera Stadium" located?

Ans: North Ahmedabad, Gujarat

5. What is the full form of SLR?

Ans: Statutory Liquidity Ratio (Statutory Liquidity Ratio)

6. Where is "Ranakpur Temple" located?

Ans: Pali district

7. When was "Imperial Bank" changed to SBI Bank?

Ans: 1955

8. How is the "tiger" related to India in the same way Nepal is related to-

Ans: Cattle

9. When were the states of "Uttarakhand and Jharkhand" formed?

Ans: In 2000

10. Who is called the father of "macroeconomics"?

Ans: Alfred Mars

11. What type of tissue is "bleed"?

Ans: Post-Connective Tissue

12. Who is called "Blue Mountains"?

Ans: North Nilgiri Mountains

13. Who won the Women's Typeian Open (Women's Australia Open) 2020 title?

Ans: North sofia kainin

14. When was the first round table conference held?

Ans: 1930

15. Which British governor started the "Subsidiary Treaty"?

Ans: Lord Wellesley

16. When George V, King of Britain came to India in 1911, he was welcomed with which style?

Ans: Northwest style, European style, French style

17. Which part of a computer performs econometric and logical calculations?

Ans: Microbe

18.Which one of the following is not a "shopping website"?

Ans: Twitter (From Options)

19. Who formed the "Swatantra Party" in 1957?

Ans: C. Rajagopalachari

20. "Relationship between Center and State" is included in which article?

Ans: Article 263

21. Ayalamps" (oil lamp) works on which principle?

Ans: Capillary

22. Sugarcane plant converts which energy into chemical energy?

Ans: Sun-light

23. When did the famous poem "My Mother at Sixy Six" (My Mother at Six-Six) be composed?

Ans: Kamala Das

24. When was the "Lucknow Accord" signed?

Ans: 1916

25. What is "Blind Adjustment Control"?

Ans: Optimization, adjustment, refraction

26. On what principle do modern "advertisements" work?

Ans: North Electronic Magnetic Induction

27. What is the full form of NEFT?

Ans: North National Electronic Funds Transfer

28. When did the "Battle of Plassey" fail?

Ans: 1757

29. Which state has launched a 'Karuna Abhiyan' to save birds?

Ans: Gujarat

30. Which country's 'Sulawesi island' has a magnitude 6.2 earthquake?

Ans: Indonesia

31. Which state has entered into an agreement to implement the responsible tourism campaign of Kerala?

Ans: Madhya Pradesh

32. In which state is the 'Makarvilakku annual festival' celebrated?

Ans: Kerala

33. How long has PEPSICO set a net zero emission target?

Ans: 2040

34. Which state has launched the Street Theater and Performing Arts Fellowship Scheme?

Ans: Delhi

35. Who has been awarded the 'Indian Personality of the Year' award?

Ans: Vishwajit Chatterjee

36. When did India Meteorological Department celebrate its 146th Foundation Day?

Ans: 15th January

37. Who has been awarded the Chief of Army Staff Commendation?

Ans: Amresh Kumar Choudhary

38. Which bank has launched debt resolution scheme?

Ans: SBI

39. Red blood cells [red blood cells] are formed ??

Ans: In the Bone Marrow

40. Life span of red blood cells?

Ans: 120 days

41. Life time of White Blood Cell?

Ans: 1 to 4 days

42. White blood cell is called?

Ans: Leukocyte Leukocytes

43. Red blood cells are called?

Ans: Erythrocyte Erythrocytes

44. The body temperature controller?

Ans: Hypothalamus gland Hypothalamus Gland

45. Universal Donor of Human [Human]?

Ans: O

46. Universal Receptor of Man?

Ans:  AB

47. Blood pressure measuring instrument is called?

Ans: Sphygmomanometer

48. What is called 'Blood Bank'?

Ans: Spleen

49. Digestion of food starts?

Ans: Mouth

50. There is absorption of digested food?

Ans: In Small Intestine



–––––––––––––––