SSC CHSL Memory Based Questions

SSC CHSL Memory Based Question on 2 February 2021
1. GST comes under which amendment bill?

Ans: 122

2. In which year Indian Muslim League was founded?

Ans: 30th December 1906

3. When is National Science day celebrated?

Ans: 28th February

4. Who is the chief of defence staff?

Ans: Bipin Rawat

5. Who is the current chairman of BCCI?

Ans: Sourav Ganguly

6. Who is the head of the government in state?

Ans: Chief Minister

7. Who is the ICC ODI cricketer of the year 2019?

Ans: Rohit Sharma

8. Who was the first Election Commissioner of India?

Ans: Sukumar Sen

9. In which state of India the sun rises first?

Ans: Arunachal Pradesh

10. Karamyodha Granth book is based on which personality?

Ans: Narendra Modi

11. What is the rank of India in the Henley Passport Index 2020?

Ans: 84

12. Which country topped the Breastfeeding ranking in 2020?

Ans: Sri Lanka

13. Which of the following sports is played on the green court?

Ans: Tennis

14. Who has won the Sir Garfield Sobers trophy of the year 2019?

Ans: Ben Stokes, England

15. Who was appointed as CEO of YES Bank?

Ans: Prashant Kumar

16. Who was the runner up of CWC 2019?

Ans: New Zeland

17. International Ozone Layer Day?

Ans: 16th September

18. Kala–azar is caused by _________.

Ans: Protozoa

19. Konark Sun Temple is situated in which of the following state?

Ans: Odisha

20. Sultan Azlan Shah Cup held in which country?

Ans: Malaysia

21. Which among the following is called the brain of the computer?

Ans: CPU

22. Which of the following acids is present in tomatoes?

Ans: Oxalic Acid

23. Who is the Times Magazine person of the year 2019?

Ans: Greta Thunberg

24. How many art forms are there in Kathakali?

Ans: 5 forms

25. Salsette Island is situated in which of the following state?

Ans: Maharashtra

26. What drugs are used for pain relief?

Ans: Analgesics

27. When was Rashtrapati Bhawan constructed?

Ans: 1912

28. Where is the Rail Coach Factory?

Ans: Kapurthala

29. Who was the Prime Minister of Britain in July 1947?

Ans: Clement Atlee

30. Hard Disk is which type of storage?

Ans: Secondary Storage

31. Highest waterfall in India?

Ans: Kunchikal Falls

32. India is declared open defecation free on which day?

Ans: 2nd October 2019

33. What is the name of the Brahmaputra river in Tibet?

Ans: Yarlung Tsangpo

34. Which of the following is the Oldest Mountain Range of India?

Ans: Aravalli Range

35. Who wrote the “Era of Darkness” Book?

Ans: Shashi Tharoor

36. How many people received Padma Vibhushan in 2019?

Ans: 4

37. When was the Indian Reforms Association founded?

Ans: In 1870 By Keshav Chandra Sen

38. Which of the following salt is obtained from the sea?

Ans: Sodium Chloride

39. Who is the youngest grandmaster of chess?

Ans: Sergey Karjakin

40. Who won the Durand Cup 2019?

Ans: Gokulam Kerala FC

41. ECG is used to measure the functioning of?

Ans: Brain

42. Fireball in computer used for________.

Ans: Security

43. Kumaon Himalayas is situated between which two rivers?

Ans: Satluj and Kali

44. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

Ans: B.R Ambedkar

45. Nobel Peace winner Abiy Ahmed Ali belongs to which country?

Ans: Ethiopia

46. Which country is the largest producer of Uranium?

Ans: Kazakhstan

47. Which states are mentioned in the 6th schedule of the Indian Constitution?

Ans: Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram

48. In which year “Right to Property” was removed from fundamental rights?

Ans: 1978

49. UNICEF was established on_________.

Ans: 11th December 1946

50. Who discovered Photoelectric Ray?

Ans: Heinrich Rudolf Hertz

51. How many districts are there in Ladakh Union Territory?

Ans: 2

52. Which waterfall is located on River Sharavati?

Ans: Jog Falls, Karnataka

53. Panchsheel agreement was signed between which countries?

Ans: India & China

54. Sachin Tendulkar hit his first century in which ODI?

Ans: 79th ODI, 1994

55. Bankapur Wildlife sanctuary is situated in which state?

Ans: Karnataka

56. Ethiopian PM Abiy Ahmed Ali got the Nobel prize for his efforts for peace with which countries?

Ans: Eritrea

57. Financial emergency is included in which of the following articles of India Constitution?

Ans: Article 360

58. In which year Allahabad treaty was signed?

Ans: 1765

59. NABARD was established in which year?

Ans: 12th July 1982

60. Smriti Mandhana is associated with which game?

Ans: Cricket

61. Which of the following are water–soluble Vitamins?

Ans: Vitamin B & C

62.Who defeated Harsh Vardhan?

Ans: Pulekshin 2nd


63.Laterite Soil is rich in________.

Ans: Iron and Aluminium.


64.What is the atomic number of Copper?

Ans: 29


65.Satyamev Jayate is taken from which of the following Upanishad?

Ans: Mundak Upanishad.


66.What is the value of Earth’s Gravitational Constant?

Ans: 6.67 x 10−¹¹ m³/kg sec²


67.Ultraviolet rays are absorbed in______

Ans: Stratosphere


68.Who is the speaker of Jharkhand Vidhan Sabha?

Ans: Rabindra Nath Matho


69.Pulela Gopichand badminton academy is in ______.

Ans: Hyderabad


70.Who is the President of Ukraine?

Ans: Volodymyr Zelensky


71.Shortcut key of Print Preview.

Ans: Ctrl + F2


72.Vivekananda rock memorial is situated in

Ans: Kanyakumari


73.What is the chemical formula of butane?

Ans: C4H10


74.Where was the third edition of Khelo India held?

Ans: Guwahati


75.Which is the largest river island in the world?

Ans: Majuli Island


76.Which of the following rivers falls into the Bay of Bengal?

Ans: Mahanadi, Kaveri, Godavari, Krishna


77.Who became the first education minister of India after Independence?

Ans: Maulana Abul Kalam Azad


78.Who was given the title Kesari Hind?

Ans: Mahatma Gandhi


79.Who was the winner of Miss World 2019?

Ans: Tonny Ann Singh


80.Flagella is a locomotive organ of which of the following?

Ans: Protozoa/Bacteria


81.How many types of seismic waves are there?

Ans: Two types: Body Wave and Surface Wave.


82.What is Makar Sankranti called in Gujarat?

Ans: Uttarayana


83.What is the article that covers War Emergency (External Aggression)?

Ans: Article 352


84.When was Rover Cup started?

Ans: 1891


85.Which state has the maximum number of Lok Sabha seats?

Ans: Uttar Pradesh


86.Who invented Dynamite?

Ans: Alfred Nobel


87.Who is the winner of the Nobel Prize for literature 2019

Ans: Peter Handke


88.In which year Telangana state was formed?

Ans: 2 June 2014


89.When did Ibrahim Lodhi became the Sultan of Delhi?

Ans: 1517


90.Where is the largest hockey stadium in the world?

Ans: Lahore


91.Where is the tomb of Sher Shah Suri located?

Ans: Sasaram, Bihar


92.Which female won Australian Open 2019?

Ans: Naomi Osaka


93.Who was the ICC Cricketer of the year, ICC ODI Cricketer of the year and ICC Test player of the year in 2018?

Ans: Virat Kohli


94.Who won the Dadasaheb Phalke Award 2019?

Ans: Amitabh Bachchan


95.Who won the Sahitya Akademi award 2019 for Hindi?

Ans: Nand Kishore Acharya


96.Dudhsagar fall is located in which of the following state?

Ans: Goa


97.How many windows are there in the Hawa Mahal?

Ans: 953


98.In which house the parliament impeachment of the president can be initiated?

Ans: Lok Sabha & Rajya Sabha (Both Houses)


99.What is the number of base units in the international system of units?

Ans: Seven


100. What is the SI unit of temperature

Ans: Kelvin


101. Which one of the following is the Vascular System in the plants?

Ans: Xylem


102. Who won the maximum number Grand Slam titles in Tennis?

Ans: Roger Federer


103. Who won the Women’s World Chess Championship for 2019?

Ans: Koneru Humpy


104. Jitu Rai is associated with sport?

Ans: Shooting


105. Rohtang tunnel is renamed as _______.

Ans: Atal Tunnel


106. What is the radius of the moon?

Ans: 1737.1 km


107. What is the time period of the 12th Five–year plan?

Ans: 2012–2017 Q108)


108. Which among the following regulates the monetary policy?

Ans: RBI


109. Which country knocked out India in the cricket world cup 2019?

Ans: New Zeland


110. Who has been appointed as the deputy governor of RBI?

Ans: Michael Patra


111. Fundamental duties have been taken from the constitution of which country?

Ans: USSR


112. How many MBs are there in 1 gigabyte?

Ans: 1024 MB


113. Lavani dance is associated with which state?

Ans: Maharashtra


114. When did the first winter Olympics held?

Ans: 1924, France


115. When was the Partition of Bengal announced?

Ans: 1905


116. Who is known as the Father of Nation?

Ans: Mahatma Gandhi


117. Who is the Director–General of the National Security Guard (NSG)?

Ans: Anup Kumar Mishra


118. Who was the founder of the Pala dynasty?

Ans: Gopala


119. Hirakud dam is situated on which river?

Ans: Mahanadi, Odisha


120. Tenure of the Office of the Governor i.e 5 years is mentioned in which article?

Ans: Article 156


121. Total number of Lok Sabha seats in Rajasthan?

Ans: 25


122. What is the upper age limit of the Chief Justice of India?

Ans: 65 years


123. What was India's Rank in Asian Athletic Championship in 2019?

Ans: 4th


124. Lt. Governor of Jammu & Kashmir – Girish Chandra Murmu In UDAN scheme A stands for –

Ans: Aam


125. National sports day is celebrated on –

Ans: 29 August


126. Which Indian company hit Rs 10 lakh crore m–cap mark –

Ans: Reliance Industries (RIL)


127. Who is the author of "The Great Indian Novel"?

Ans: Shashi Tharoor


128. Which state dance is Yakshagana? – Karnataka Which state does not touch the boundary of MP?

Ans: Odisha


129. Ramsar Convention to protect –

Ans: Wetlands


130. What is the outermost part of the Earth called?

Ans: Crust


131. How many hydrogen and carbon atoms are in a molecule of propane?

Ans: 3 and 8


132. What does the meaning of "Jina" in Jain philosophy?

Ans: Victory Aryan Tibet

(Theory was given by – Swami Dayanand Saraswati)


133. Who formed the Swaraj Party?

Ans: CR Das and Motilal Nehru


134. Who appointed the Advocate General of states?

Ans: Governor


135. Where is the Jaugada rock edict of Ashoka found?

Ans: Odisha


136. Gotabaya Rajapaksa belongs to which country?

Ans: Sri Lanka


137. Who is the author of Mricchakatika?

Ans: Sudraka


138. Who is awarded ICC 2019 'Spirit of Cricket' award?

Ans: Virat Kohli


139. At which place 2020 khelo India Youth Games will be held?

Ans: Guwahati, Assam


140. Who is called 'Andhra Kesari'?

Ans: Tanguturi Prakasam


141. Which city will host 107th the Indian Science Congress 2020?

Ans: Bangalore


142. India's only floating post office situated on which lake?

Ans: Dal Lake


143. How to remove hardness from water?

Ans: Washing soda


144. What is the main cause of hypertension?

Ans: Blood Pressure


145. When did the battle of Khanwa take place?

Ans: 1527


146. Who was not a part of the 1857 revolt?

Ans: Bhagat Singh


147. When was the third round table conference held?

Ans: 1932


148. Comptroller and Auditor General (CAG) established by which article –

Ans: Article 148


149. Which is the following is Purvanchal hills in India's North–Eastern border?

Ans: Patkai Bum


150. New brand ambassador of VISA?

Ans: PV Sindhu


151. What is the Pulitzer Prize awarded for?

Ans: Newspaper, Magazine and Online, journalism, literature


152. C K Nayudu lifetime achievement award for men in 2019 by BCCI –

Ans: Krishnamachari Srikkanth


153. Who is the author of the book "Wise and Otherwise"?

Ans: Sudha Murty


154. What does T stand for in ATM?

Ans: Teller


155. Dioptre (D) is the SI unit of – power of lens Crown glass refractive index–

Ans: 1.517


156. What is the study of cells called?

Ans: Cytology


157. Which vitamin is responsible for blood clotting?

Ans: Vitamin–K


158. Which of the following is a cation?

A. Chloride B. Ammonium C. Fluoride D. Iodide

Ans: Ammonium


159. Jabalpur is situated on the banks of which river?

Ans: Narmada River


160. The Dhuandhar Falls are located in which river –

Ans: Narmada River


161. Bangladesh does not share a boundary with which of the following Indian state?

A. West Bengal B. Meghalaya C. Sikkim D. Assam

Ans: Sikkim


162. The new name of Rohtang tunnel –

Ans: Atal Pass


163. Which is not an insulator –

Ans: Mercury


164. Which movie nominated for 92nd oscar from India 2020 –

Ans: Gully Boy


165. Who is the author of "Dreams from My Father"?

Ans: Barack Obama


166. Who laid foundation stone for an international cricket stadium and training centre at Heartfulness Institute?

Ans: Rohit Sharma


167. Indian Hockey captain Rani Rampal won which award?

Ans: World Games


168. Athlete of the Year Which station get first 'Eat Right Station' certification from FSSAI?

Ans: Chhatrapati Shivaji Maharaj


169. Terminus (CSMT) railway station in –

Ans: Mumbai


170. What is the old name of NH 66?

Ans: NH17


171. Which one of the following is different?

A. Gold, B. Silver, C. Copper, D. Brass

Ans: Brass


172. Which metal is lowest melting point?

Ans: Hg (Mercury)


173. Zirconium atomic number (Mass) –

Ans: 40 (91.22u)


174. Isotopes of Scandium –

Ans: 13


175. Who was the first translator of Bhagavad Gita into English –

Ans: Sir Charles Wilkins


176. Cornwallis In which year Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed –

Ans: 1928


177. Who is not a member of cabinet mission 1946 India –

Ans: Lord Wavell


178. When was election commission formed? –

Ans: 25 january 1950


179. SASTRA–Ramanujan Award is related to which of the following?

Ans: Mathematics


180. 13th south asian games 2019 venue –

Ans: Kathmandu and Pokhara, Nepal


181. Archana kamath related to which game?

Ans: Table Tennis


182. C K Nayudu lifetime achievement award for women in 2019 by BCCI –

Ans: Anjum


183. Chopra MoU related to Betar and All India Radio with which country?

Ans: Bangladesh


184. What were the two taxes imposed by the Marathas?

Ans: Chauth and Sardeshmukhi


185. Between whom was the battle of chausa fought?

Ans: Humayun and Sher Shah Suri


186. By which Act of the British parliament that transferred the government and territories of the East India Company to the British Crown?

Ans: 1858


187. Which of the following monuments is not present at the Qutub Minar complex?

Ans: Buland Darwaza


188. 1931 congress session is related to –

Ans: Gandhi–Irwin Pact


189. When was NABARD established?

Ans: 1982


190. Article 368 of Indian constitution deals with –

Ans: Amendment of the Constitution


191. Anti defection law is related to which amendment?

Ans: 52


192. Which Indian journalist was honoured with “India’s Most Powerful Women in Media” award?

Ans: Kallie Puri


193. Mardaani game is from which state in India?

Ans: Maharashtra


194. Which country has criminalized Offences related to match fixing?

Ans: Sri Lanka


195. Who becomes first Indian gold medallist at junior world wrestling championships?

Ans: Deepak Punia


196. Alyssa Healy smashes record for highest T20I score in women's cricket belongs to which of the following countries?

Ans: Australia


197. Mehrunisa (Noorjahan) was the wife of –

Ans: Jahangir


198. When did vikram samvat started?

Ans: 57 BC


199. CR Formula was given by whom in 1944 ?

Ans: C. Rajagopalachari


200. Madhavpur mela is related to which State?

Ans: Gujarat


201. In which article access to internet a fundamental right –

Ans: Article 19 (1-A)


202. Jayakwadi dam is situated in –

Ans: Maharashtra


203. Planet between Mercury and Earth –

Ans: Venus


204. Which gas is the most abundant of the volcanic gasses?

Ans: Water Vapour


205. What metal is naturally antibacterial?

Ans: Copper


206. What is the primary female sex organ?

Ans: Ovaries


207. Which of the following acids is not found in grapes?

Ans: Formic/Acetic Acid


208. Female Weightlifter banned by NADA recently –

Ans: Seema


209. Rank of India in Travel & Tourism Competitiveness Index for 2019 –

Ans: 34th rank


210. Harbhajan Singh is a brand ambassador of –

Ans: Brune & Bareskin


211. Which liquid is used in thermometer except mercury?

Ans: Ethanol


212. When did the Congress Socialist Party formed?

Ans: 1934


213. Viceroy of Bengal akal in 1943 –

Ans: Linlithgow


214. Governor–General of Bengal during the great famine of Bengal in 1770 –

Ans: Warren Hastings


215. Who planned kakori conspiracy?

Ans: Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan


216. Samadhi sthal (cemetery) of Rani Lakshmibai at –

Ans: Gwalior


217. Under which article 22 national language comes –

Ans: Article 344(1) and 351


218. Milan 2020 (cancelled due to Corona Virus effect) is going to be held in –

Ans: Visakhapatnam


219. President of Archery association of India –

Ans: Arjun Munda


220. Who is the founder of Bombay stock exchange?

Ans: Premchand Roychand


221. Constitution of India Part 8 deals with –

Ans: Union Territories


222. Which article is related to National Commission for Backward Classes –

Ans: 338(B)


223. Indian female football team won SAFF continuously for which time?

Ans: 5th times


224. Which of the following amputee to reach Mount Everest?

Ans: Arunima Sinha


225. Lt. Governor of Jammu& Kashmir –

Ans: Girish Chandra


226. MurmuAlai Darwaza built by – Allaudin Khilji Gadar party formed by Lala Hardayal in –

Ans: 1913


227. Who refused knighthood after Jallianwala bagh massacre –

Ans: Rabindranath Tagore


228. Which is the golden city of India? – Jaisalmer The world's longest man–made waterway?

Ans: The Grand Canal of China


229. A homogeneous mixture of two or more components is called –

Ans: Solution


230. Which of the following is not a fish?

Ans: Starfish


231. Polly Umrigar Award to whom?

Ans: Jasprit Bumrah


232. Ms. G. Babita Rayudu takes charge as Executive Director of –

Ans: SEBI


233. Largest open–air theatre in the world –

Ans: Dhanu Jatra, Odisha


234. The boat race is celebrated in which festival in Kerala?

Ans: Onam


235. Mahabalipuram was built by which dynasty –

Ans: Pallava dynasty

(Sawai Jai Singh established – Jaipur city)


236. Quit India movement started by Gandhiji in –

Ans: Mumbai


237. Mahatma Gandhi started movement after the Jallianwala bagh massacre was –

Ans: Non–cooperation movement


238. Pongal 4th day is called –

Ans: Kaanum Pongal


239. Which is the largest national park in the Eastern Himalayan region?

Ans: Namdapha National Park


240. Longest south India river?

Ans: Godavari


241. Best police station in India –

Ans: Aberdeen in Andaman and Nicobar Islands


242. What is the color of the rays falling by the sun on the surface of the earth?

Ans: White/Spectral


243. How many countries are there in IMF?

Ans: 189


244. D. V. Sadananda Gowda is holding the portfolio of –

Ans: Chemicals and Fertilizers


245. Yatra is owned by?

Ans: Dhruv Shringi


246. Indian states order with the highest population –

Ans: UP>MP>HP>AP


247. Where is Khelo India Youth Games held?

Ans: Guwahati, Assam


248. Vijayawada is situated on the banks of which river?

Ans: Krishna River


249. Order of Mughal rulers –

Ans: Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan


250. Kalbelia dance is related to which state?

Ans: Rajasthan


251. The current governor of Kerala –

Ans: Arif Mohammad Khan


252. Name the atmospheric optical phenomenon which makes mountains appear toglow in a light pink?

Ans: Alpenglow


253. Chikankari Embroidery is Famous in which city?

Ans: Lucknow


254. 6th Island meeting was chaired by whom?

Ans: Shri Amit Shah


255. Process of making fruit without fertilization?

Ans: Parthenocarpy


256. Indian Cricket who claimed 2 hattricks?

Ans: Kuldeep Yadav


257. Yadav Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) constructed –

Ans: 1878–1888


258. Which gas is known as marsh gas?

Ans: Methane (CH4)


259. Where red blood cells are made?

Ans: Bone marrow


260. Jellyfish belongs to which phylum group?

Ans: Cnidaria


261. Which union minister recently released the book "Karmayoddha Granth"?

Ans: Amit Shah


262. Sucheta Kripalani the first woman freedom fighter became CM of which state?

Ans: Uttar Pradesh


263. Which city is known as the Athens of the East?

Ans: Madurai


264. Jawara dance state –

Ans: Madhya Pradesh


265. Which of the planet is between Mars and Saturn?

Ans: Jupiter


266. The Olympic gold medal is made of which metal?

Ans: Silver


267. The 14th Dalai lama resides at?

Ans: Kangra (Himachal Pradesh)


268. Padma Shri in archery?

Ans: Bombayla Devi Laishramb


269. Xerophthalmia caused by which vitamin?

Ans: Vitamin-A


270. Moon's thin layer of gases is known as?

Ans: Lunar atmosphere


271. Who is the brother of Harsha Vardhan?

Ans: Rajyavardhana


272. Untouchability comes under which article?

Ans: Article 17


273. IMF Approved USD 6 billion Loan For which country?

Ans: Pakistan


274. Which country created the world's first 3D–printed heart using human cells?

Ans: Israel


275. Right to freedom –

Ans: Article 19


276. Which was the most prominent river of Vedic Aryans?

Ans: Saraswati


277. Where was the Sudarshana Lake situated?

Ans: Junagadh (Gujrat)


278. Who is the president of the World Bank?

Ans: David Malpass


279. Who is the current army chief of India?

Ans: Manoj Mukund Naravane


280. Who constructed the Sudarshan lake?

Ans: Chandragupta Maurya


281. The scientific name of Gypsum?

Ans: Calcium Sulphate Dihydrate (CaSO4. 2H2O)


282. Which Planet is also known as Lucifer?

Ans: Venus


283. Calcium sulfate dihydrate formula –

Ans: CaSO4


284. International Nurses Day is celebrated in the honor of?

Ans: Florence Nightingale


285. One Horse Power equals to?

Ans: 746 Watt


286. Who was the last ruler of the Gupta Dynasty?

Ans: Vishnugupta


287. Who was the last ruler of the Mauryan dynasty?

Ans: Brihadratha


288. During which ruler did Huien Tsang visit India?

Ans: Harshvardhan


289. Which is the largest city of Sri Lanka?

Ans: Colombo


290. Prime Minister of Bhutan?

Ans: Lotay Tsherin


291. "Kiribat" is a rice recipe in which country?

Ans: Sri Lanka


292. Pakistan's highest polo ground?

Ans: Shandur polo ground


293. Who is the current BCCI secretary?

Ans: Jay Amitbhai Shah


294. Industry 4.0 launched with the help of which IIT –

Ans: IIT Delhi Global Investors

(Meet, Ascend 2020 was held in – Kerala)


295. Brand Finance Nation ranking 2019?

Ans: 7th Position


296. Dada Saheb Palke Award in 2020 –

Ans: Amitabh Bacchan


297. Wings India 2020 to be held at which airport –

Ans: Begumpet Airport in Hyderabad


298. Which of the following was known as Lady Willingdon Park?

Ans: Lodhi Garden


299. Who is the last ruler of the Nanda Dynasty?

Ans: Dhana Nanda


300. Brahmagiri Wildlife Sanctuary is located at which district of Karnataka?

Ans: Kodagu


301. When was the gateway of India, situated at Mumbai constructed?

Ans: 1924


302. Which Festival is known as "Make merry of Gods Festival"?

Ans: Lai Haraoba


303. Which acid is released when cutting onions that result in tears?

Ans: Sulfuric acid (H2SO4)


304. GST on the lottery –

Ans: 28%


305. Mission Mangal lead role actress –

Ans: Vidya Balan


306. Who discovered neutron –

Ans: James Chadwick


307. Which bone is not present in the human ear?

Ans: Femur


308. Fox21 is acquired by –

Ans: Walt Disney


309. President of Sri Lanka –

Ans: Gotabaya Rajapaksa


310. CM of Punjab 

Ans: Captain Amarinder Singh


311. Chief Justice of India –

Ans: Sharad Arvind Bobde


312. Founder of Gupta Dynasty –

Ans: Sri Gupta


313. Longest–serving king, who passed away in 2020 –

Ans: Sultan Qaboos (Oman)


314. Araku valley in which state –

Ans: Andhra Pradesh


315. Dry ice is also known as –

Ans: Solid Carbon di Oxide



–––––––––––––––